SOTO AYAM

punya la excited nak buat makan makan, sebab since raya aritu busy dengan open house sana sini.. pastu time dah tak busy terkena food poisoning pulak seminggu takde selera nak makan.. and kebetulan Geng Bulat nak datang beraya, so me buat la soto ayam. biasa buat pakai pes beli je, ni kita guna resepi Anot plak bagi. sebab masa g open house rumah Anot 2 minggu lepas dia ada buatkan soto ayam.

bahan – bahan :

  • 3/4 ayam
  • sup bunjut
  • rempah kurma
  • rempah sup
  • halia
  • bawang merah
  • bawang putih

cara – cara :

gb5

firstly, me rebus ayam ni dengan sup bunjut ni. dah masak, toskan nanti dah sejuk dah boleh carik isi ayam.

gb6

untuk sup, me potong bawang merah + putih + halia. goreng sekejap, then angkat and blend dan masukkan semua sekali kedalam air rebusan ayam tadi. tulang ayam kaki ayam semua me campak dalam tu, dan letak sepeket perencah kurma dan sepeket perencah sup. me guna peket kecik je semua. then didihkan, letak la garam and serbuk perisa.

dah buat soto, mesti nak buat begedil. ok begedil ni pon first time buat. jakun ok. dah la memang peminat tegar begedil tapi tak pernah buat. senang je rupanya. next time boleh buat lagi heheeee.. ok ni cara nak buat begedil ayam

bahan – bahan :

  • 5 biji kentang
  • isi ayam
  • chili flakes
  • black pepper
  • daun sup
  • daun bawang
  • bawang goreng
  • garam
  • telur

ย cara – cara :

gb2

kupas 5 biji kentang, potong wedges dan goreng.

gb3

dah angkat tu boleh la lenyek ke blend ke ape, me nak senang me pakai lesung je. tumbuk je sebab kentang tu panas panaskan so senang je nak hancur. pastu masukkan sedikit isi ayam yang direbus tadi. nak guna minced meat/ minced chicken pon boleh. masukkan chili flakes or kalau rajin boleh potong cili. sedikit daun bawang and sup, blackpepper dan bawang goreng. masukkan sebiji kuning telur dan gaul.

gb4

bulatkan dan tekan sedikit bagi bentuk leper, celupkan dalam sebiji telur dan dah boleh terus goreng. me buat takde la besar sangat, so dapat la dalam 45 biji begedil. walllaaaa~

gb
gb1

untuk dessert, me buat sagu gula melaka. resepi boleh tengok kat SINI.

2016-08-06 19.05.44

soto ayam by NM ๐Ÿ™‚

gb7 gb8

gb9

lepas makan, diorang bantai makan durian pulak. first time bawa masuk durian kat rumah ni. kalau bukan korang datang memang jangan harapppp la HAHAAAA.. takpe bagi chance kat mr.husband nikmati durian hari ni HAHA thank you Put bawakan durian, Mokcik bawakan bihun goreng putih kegilaan ramai masa kat MSU dulu.. and Miss Z bawa tart nenas yang gebu gebas.

2016-08-06 20.55.37

thank you semua yang datang, geng bulat still tak kurus kurus. thank you jugak Mak Mokcik, adik ipar Mokcik and nenek Put sebab datang memeriahkan lagi rumah ๐Ÿ™‚

we miss u Dd & Dib

Leave a Reply