HOLIDAY @ SARAWAK

Sarawak, 1st July – 6th July 2010

Day 1

s

6.30am, from JB to Senai International Airport.. sampai sana terus check in bla bla.. our flight is 8.20am..

s1

s2

s3

9.45am, arrived at Kuching International Airport.. ngam ngam sampai sana, Syafa’s parents, Cik Abas and Cik Ani pon sampai airport datang nak pick up me, Nana, Nawa and Zarra..

s4

dari airport, Cik Abas and Cik Ani bawa kitorang ronda ronda bandar Kuching.. and g makan mee kolok sup.. first time makan, sedap gile.

s10

lepas makan, Cik Abas and Cik Ani bawa kitorang g shopping kat India Street, Kuching.. and lepak kat Kuching Waterfront.. nak lepak lama pon tak boleh sebab tetiba hujan membasahi bumi T___T takpe esok lusa ada lagi πŸ™‚ sebab hujan, so kitorang pegik Wisma Saberkas. wahh gile tengok harga handphone semua murah murah.. rambang mata weiii.. ada la dalam sejam lebih kat sana, then kitorang terus balik rumah Syafa’s parents kat Serian..

s8

sampai je rumah, Cik Ani hidangkan makanan lagi.. kuih bahulu+kerepek pisang+ kerepek sukun. semuanya Cik Ani buat sendiri πŸ™‚ sedap. makan makan sambil borak + tengok tv, sementara menunggu Cik Ani masak nasi lemak.

s5

s6

omaigod. teruja gila bila dapat makan. dah 3 tahun lebih kot tak makan. kalau dulu time Syafa’s family kat Terengganu, boleh dikatakan hari hari kot makan. tak teragak agak kitorang tambah nasi 3 kali. HAHA.Β  petang, keluar with Syafa lil sis n lil bro, Tasha and Shafiq pegik ronda ronda bandar Serian. eh bandar ke? pekan la kot.

s9

malam, Syafa, Nije and Nije’s parents sampai.. time for dinner πŸ™‚ sambal belacan sedap gilos.

s7

entah bila masa Cik Ani buat cake, me masuk dapur tengok tengok dia dah nak start masak cake. kejap gile. so, kitorang makan untuk supper. fresh from oven tu.. hehe..

Day 2

s11

breakfast, mee goreng+sambal ikan bilis. lepas breakfast, terus gerak g Tebedu. rumah nenek Syafa.

s18

s17

sempat singgah tempat orang tanam lada hitam and singgah balai polis Tebedu.

s12

s13

sampai kat rumah nenek Syafa.. phewww.. best gileee.. betul betul kampung la.. i likeeee..! belakang rumah ade sawah padi.. kitorang lepak lame gile kat situ, menghirup udara nyaman, dah la pagi pagi sejuk je..

s14

dah lama tak makan jambu niiii.. dulu kecik kecik penah la makan.. sekarang dah tak jumpa. eiii sedappp gile. nampak tak parabola tu? sepanjang me kat Sarawak, macam setiap rumah kot mesti ada benda alah ni..

s15

beras yang kitorang duk makan hari hari kat rumah Syafa ni pun dari hasil and titik peluh nenek dia.. beras kampung.. patut la sedap.. bila makan tu, asyik rasa nak tambah je lagi. haha alasan me nak makan banyak. kahkahkah.

s16

sebelum balik.. pegik Imigresen Sarawak – Indonesia.

s19

lunch at Syafa’s house.

s20

malam, Nije’s parent buat roti canai. nyummy! so dinner, kitorang makan roti canai.

s21

supper, makan jagung rebus. jagung ni pon fresh amek belakang rumah nenek Syafa..

Day 3

s22

breakfast, nasi lemak. πŸ™‚

s23

minum pagi, kek and keropok lekor.

s24

lunch, terung masak sambal+ulam+cencaluk+ikan kerisi and terung iban masak asam pedas. oke first time makan terung iban. rasa dia masam masam..

s25

minum petang, sira pisang and keropok lekor. ok try kira hari ni saje dah baper kali makan?sebab nak keluar takde kereta, Syafa’s parent busy maka kami hanya melepak kat rumah. makan makan makan. haha. agak petang sket, kitorang pegik Tasik.. tasik ape ntah name, lupe plak.

s27

s28

s29

sementara tunggu kereta, sempat aje berposing depan Balai Polis Serian. haha!

s30

s31

permandangan kat tasik ni memang cun la. tapi nak bergambar macam takut takut sebab orang kampung situ cakap pernah nampak ada buaya. wohooo..

s26

malam, masing masing dah kekenyangan sebab the whole day macam makan jeee.. so dinner, Cik Ani buatkan jeruk kedondong. ehh bukan jeruk la. nak kata kerabu pon bukan. ke ape orang panggil ek? yang kedondong dicincang cincang halus pastu letak garam and gula. ape benda? haha. tak tau, abaikan.

s32

tapi supper tetap supper. roti canai again πŸ™‚

Day 4

s33

breakfast, nasi goreng+mee goreng+ sosej and kuih lupe name. lalala~

s38

lepas breakfast, pegik Kuching.. Wisma Saberkas and India Street. shopping shopping kat sana.

s34

lunch, nasi beriani kambing. orang lain semua makan beriani ayam, me je amek kambing. haha. gian lame tak makan kambing ngeh ngeh`.. lepas lunch, sambung shopping lagiiiii..

s39

s40

s41

and before balik, pegik lepak Kuching Waterfront.. kekurangan gambar hari ni sebab sibuk bershopping πŸ™‚

s35

before balik ke Serian, pegik Boulevard Mall semata mata nak g makan ABC.. Syafa’s family cakap ABC dia sedap, tapi dah sampai sana, me pegik order longan plak. haha sengal. pastu sibuk duk try ABC orang lain..

s36

C for Cow. D for Dinosaur. macam cool je tempat parking dia.

s37

sampai rumah pon dah malam, terus dinner πŸ™‚

Day 5

s42

breakfast kat rumah. lepas breakfast terus pegik Kuching with Nana, Nawa, Zarra and Arip.. sampai sana, Arip g settlekan hal dia dulu g bank bla bla bla.. pastu pegik Sarawak Plaza, shopping shopping πŸ™‚ and makan..

s43

wow. tengokkkk cheezy wedges dia, cheese melambakkk.. sedapp gileee!

s45

s46

s47

s48

s49

ada 3 roundabout yang agak berdekatan la, so kitorang g bergambar kat kucing kucing tu..Β  rugi la datang Kuching tak bergambar kenangan kat sini kan?

s50

pastu kitorang pegik India Street lagi.. shopping again and againnnn.. πŸ™‚ konon sempat la nak g tengok orang utan kat Semenggoh, sekali tak sempat. sebab tak habis shopping lagi T___T nampak gayanya kena la datang Sarawak lagi. haha. sebab dah tak sempat, lepas shopping kitorang pegik lepak Kuching Waterfront and naik sarawak traditional boat cruise.. dalam sejam gak la naik boat tu..

s51

s52

s53

s44

dah agak petang, pegik Salom Bundle. and g makan laksa sarawak, tapi agak frust sebab tak sedap. tapi mee kolok goreng and sup dia sedap. kira laksa sarawak yang me makan je la tak sedap. T___T lepas makan, terus balik rumah.. sebab nak buat majlis pertunangan Syafa and Nije. yang ni pon tak dirancang, ikotkan memang diorang tak nak tunang nak terus nikah je. sekali 1 day before kitorang datang Sarawak, surat kelulusan tak dapat dapat. sebab Nije ni polis so, macam agak susah la nak kena tunggu kelulusan itu ini.. so ingatkan memang dah tak jadi la, skali dah discuss balikΒ  Syafa’s parents and Nije’s parent pun setuju buat majlis pertunangan dulu, alang alang dah datang jauhkan. majlis kecil kecilan je, ada la 30 orang kot.

060720103687

yang penting nasi ayam malam tu licinnnnnnnnnnnnnnnn.. kitorang pon sempat makan sket je T___T tapi esoknya Cik Ani buatkan lagi untuk kitorang πŸ™‚ ehe.. thank you Cik Ani..

s54

s55

s56

s57

akhirnya, selamat la si Syafa ni menjadi tunangan Nije. and sebab surat kelulusan belum sampai, maka diorang plan nak buat majlis akad nikah bulan Ogos nant la.. akan tetapiiiiii…

Day 6

pagi pagi lagi, me celik je mata Syafa bagitahu yang surat dah sampai. bukan kemain happy lagi. so dalam tengahari jugak la settle itu ini, sebab kena faks segala benda and kena g pejabat agama bla bla.. macam rushing gila, around 2pm gerak g rumah tok kadi. 2.30pm, Syafa telah bertukar status isteri. T______T sebak gila time ni, tengok Syafa nangis kitorang pon tak leh nak tahan.. macam tak sangka dia dah kawen T__T

Marriage begins with a wedding,
where two people promise β€œto have and to hold, to love
and to cherish” come what may…
The comfort in a marriage comes from caring
for one another, and showing it each day…
The happiness in marriage comes from knowing that the love you
share will grow ever stronger as you go through life together.
The blessings of marriage are the fulfillment of your
cherished hopes and dreams as your lives unfold,
and the realization of the meaning of
that beautiful promise β€œTo have and to hold…
”

s58

s59

s60

kebetulan rumah tok kadi tu ada pelamin. tapi pelamin simple gile la. simple tak simple, kitorang tetap berposing. haha! around 3pm, terus balik rumah salin baju amek barang and terus pegik airport.

s61

s62

s63

sampai airport, Arip g check in dulu then kitorang g makan.. sebab Arip punya flight awal sejam dari kitorang.. so lepas tu, kitorang melepak je la kat airport..

s64

s65

s66

s67

thanksssssssssssssssssssss to Cik Abas and Cik Ani.. sebab menyediakan penginapan +makan minum + transport and segalanya sepanjang kitorang kat sana.. T_______T agak sedih la time nak balik tu. biasala kan me kan emotional lebih. haha. tapi seriously memang happy gila time kat sana, bab makan memang tak payah cakap la, satu hari entah baper kali makan..

060720103688

and tak lupa juga thanks sebab bekalkan kitorang sambal nasi lemak yang superbbbb!

s68

sekali dah check in, flight delayeddddddddddd.. damn!!

s69

s70

10.30pm, safely arrived at Senai International Airport..

s711

and terus pegik makan and balik rumah ZzzzZzzz…!

6 comments

  1. cytot says:

    perghhhh……….
    panjang stori….
    tp cket pon aku x jeles…
    sebab aku pon dapat gak sambal tu!!!!!!!!!!

  2. Nieja Muhaimi says:

    cytot :: elehhh tak jeles
    kononn.. first day aku upload
    pic kat fb trus switching channel
    ahhahahhahaha.. kantoi!

    aku yg baik hati ni la bawa
    balik sambal untukmu..kalau
    tak, tak merasa la..

    eh, jadi g singapore?

  3. Nieja Muhaimi says:

    sis bna :: dah seminggu punya
    cite sis, mesti la banyak. tu pon
    sbaek x amek pic makanan yg
    kitorang makan time lepak + tgk tv
    hahahahha kalau tak memang penat la
    nak scroll n3 ni..

Leave a Reply