HOMEMADE SANGKAYA BOATNOODLE

lately ni nampak ramai plak duk share resepi sangkaya boatnoodle tu. ye la kalau makan kat Boat Noodle 1 set tak cukup, alang alang dah ada resepi meh la kita try..

bahan – bahan :

14563570_1095751630544203_6018536310955847933_n

pic from FB

cara – cara :

me blend daun pandan dengan sedikit air, kalau rajin nak tumbuk pon boleh. then tapiskan air daun pandan tu tadi and masukkan kedalam adunan yang sudah dicampur santan + gula + air + gula melaka + telur (kuning). kacau dengan api yang perlahan, oh kalau nampak tak berapa nak hijau boleh je tambah sedikit pewarna. then last sekali bleh masukkan tepung jagung tu kacau sampai pekat. biasanya kacau sekejap je dah pekat and dah bleh tutup api. roti plak just steam je. and time nak hidangkan tu just tuang je susu caie tu dalam sangkaya yang dah siap tu.

14494682_1575500719424259_6862648929967357275_n

 

Leave a Reply