BUKIT TINGGI PADANG

percutian yang dirancang, tapi boleh terlupa date. dah la hari tu tersekat banjir then balik Shah Alam pon dah awal tahun, pastu boleh terlupa pasal holiday ni. sebab ingatkan on feb. last min la mr.hubby nak g renew pasport bagai, 3 hari kot pergi full pagi full petang full weekend full, last last pegi renew dekat Putrajaya cepat pon cepat..dah settle pasport, duit pon tak tukar lagi, malam before pergi baru terhegeh hegeh pergi PKNS tapi sebab dah lambat money changer pon dah tutup, terpaksa pergi Plaza Alam Sentral, naisb baik sempat. balik rumah terus packing sebab esoknya pepagi lagi nak gerak. dah la dekat seminggu since balik dari Setiu me tak dapat tido, tido sejam dua je sehari tu yang kepala pon ting tong sket.. seperti yang dibagitau malam tu pon tak dapat tidur, stress pon ada. bersiap around 4,30am gerak g KLIA 2

DAY 1

muka nak gituuu..nampak sangat muka tak cukup tidur. elehhh.. me yang tak tidur ni maintain je bolehh senyum bahhahaha.. our flight 7.50am to Minangkabau International Airport, Padang..

alhamdulillah sampai Padang around 8.15am Indonesia Barat..  sebab belum breakfast lagi Pak Supir bawa pergi breakfast dulu dekat Rumah Makan Lamun Ombak

order roti canai and teh tarik. tapi sedih tengok roti canai dia dah macam makan papadom pon ada T_______T nasib baik teh tarik dia sedap, and kuah roti canai tu sedap. serious tak kenyang pon ibarat makan papadom je hm..

paling sedih makan betik ni yang hanya beberapa slice yang berharga RM23 T_________________T

on the way ke Bukit Tinggi, singgah sekejap dekat Air Terjun Lembah Anai

tengok orang air dia yang jernih mak aihhh terasa nak terjun je dalam tu.. tapi stop pon takde la lama, makan makan jajan yang dijual tepi jalan tu sambil tengok permandangan and orang mandi manda..

then stop dekat Lembah Anai Air Mancur tapi tak masuk pon nak tengok air terjun tinggi tu pon nak kena bayar.. dah la tadi g tengok orang mandi manda pon kena bayar semua benda la nak kena bayar hahaaa..

sebab tak masuk snap je la dari jauh. boleh laaa utk dijadikan kenangan kannn..

then kitorang pergi Pusat Dokumentasi dan Informasi Minangkabau..

dah time lunch pergi lunch dekat Rumah Makan Pak Datuk

lepas lunch, meneruskan perjalanan ke Padang lagi, then singgah kat kg Pandai Sikek..

kat Kg Pandai Sikek ni banyak tempat ukir kayu, buat kain sulam sulaman, silver ntah macam macam tapi sebab first day macam tak berapa nak excited lagi nak shopping tengok pon dah rambang mata tambahan pulak dah start mengantuk time ni aishh.. then Pak Supir bawa kitorang pergi Jam Gadang.. kat situ ada Pasar Atas, syurgaaaaa shopping heheee.. terus terang je bijik mata ni even tak tidur dari semalam..

tapi agak terkejut sebab weekend kan, sesaknya orang. ah peduli ape, yang penting aku nak shopping bahhahaha!

kain pasang sulam me takde beli pon, sebab dah beberapa helai ada yang beli online dulu, yang tak terjahit pon ada lagi.. so misi mencari telekung aje la.. rembat aje mana yang berkenan sebab takot esoknya tak datang lagi kang menyesal..

addicted. sekejap sekejap pergi beli ice pop ni..

dah penat bershopping dekat Pasar Atas, baru check in.. dekat Graha Muslim Hotel.

masuk bilik rest kejap, then after Maghrib keluar dinner dekat  Ayam Penyet Wong Semarang

lepas dinner terus gerak ke sini..

tengok persembahan kebudayaan Minangkabau.. dalam RM20 kot sorang, ni pon ikotkan tgk ticket around RM11 macam tu, tapi suka hati dia je g tulis dekat ticket RM20.. persembahan ni non stop 100 minutes. ikotkan ni utk next day tapi terus ajak pergi malam ni je, esok boleh shopping lama skit hahaa..

manggua tabuah

tari pasambahan

talempong pacik

tari rantak

saluang jo dendang

tari payuang

silek

tari piriang

tarian basamo

habis persembahan terus balik hotel and rest.

Leave a Reply